dimarts, 9 de juny del 2009

NOTÍCIA PUBLICADA EL DIA 3 DE JUNY DEL 2009 EN EL PERIÒDIC INFORMACIÓ SOBRE EL PROJECTE DE CENTRAL TÈRMICA A XIXONA

XIXONA
La crisi frena la construcció de la central tèrmica

L'empresa que projectava la instal·lació admet que l'actuació està "en un segon pla" per la conjuntura


Xixona s'alliberarà, de moment, de la central tèrmica que la multinacional ESB Internacional tenia previst alçar en el municipi. La crisi econòmica que viu el país ha propiciat que les prioritats de l'empresa hagen canviat i, a hores d'ara, no passen per apostar per la infraestructura de Xixona, segons van assenyalar ahir fonts pròximes a la mercantil. "En estos instants, eixe projecte està en un segon pla", es van limitar a manifestar.
La polèmica per la possible instal·lació d'esta estació va sorgir fa poc més d'un any. El 8 de maig del 2008 va eixir a la llum pública que ESB Internacional volia alçar la instal·lació en el polígon de "L'Espartar III" (el del Sepiva). Eixe dia es van conéixer també les característiques tècniques del projecte i el pressupost de l'obra, que rondava els 60 milions.
Tot just botar la notícia es van produir diferents reaccions. I la majoria, contràries a la central. L'Ajuntament va considerar que l'emplaçament pensat per l'empresa "no era l'adequat" al tractar-se d'un polígon destinat quasi exclusivament a firmes alimentàries; els ecologistes van denunciar el "elevat impacte mediambiental" que tindria; mentres que EU va alertar de les emissions de gasos d'efecte hivernacle que emanarien a l'atmosfera. Només el PP va considerar "molt positiva" la iniciativa. El hui portaveu del partit, José Juan Raymundo, va estimar que gràcies a la central es podrien evitar "les molestes apagades" que regularment afecten a la comarca i va assenyalar que la infraestructura no seria perjudicial per a les empreses, tal com sostenien els socialistes.
Els mesos van anar passant i la societat va optar finalment per buscar altres ubicacions dins del terme municipal. ESB Internacional va visitar alguns terrenys del municipi i es va interessar per almenys dos. El que més força va cobrar, segons ha tingut constància este diari, va ser un pròxim a la planta de tractament de residus de Pedra Negra. Tot va quedar ací. Les negociacions entre les parts -mercantil i Ajuntament- van cessar i el projecte va quedar en l'aire. Fins ara, que la firma ha manifestat que en un curt espai de temps no hi haurà novetats. "Continuem considerant la zona de Llevant com un lloc de risc permanent d'apagades, però en estos moments no està entre les nostres prioritats escometre eixa infraestructura", van manifestar fonts pròximes a ESB.


La infraestructura de Crevillente, "paralitzada"

ESB Internacional no sols tenia intenció de construir una central tèrmica a Xixona. L'empresa també volia instal·lar una altra a Crevillent. solvent bé, eixa infraestructura "està paralitzada", segons admet el propi Govern central en una resposta parlamentària al diputat socialista Carlos González. En l'escrit, l'Executiu destaca que la mercantil no va presentar l'aval necessari per a iniciar els tràmits burocràtics i que, per tant, l'actuació no pot dur-se a terme fins que es solvent eixe primer pas previ.

ALEJANDRO FERNÁNDEZ.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada