dimecres, 4 de febrer del 2009

AL.LEGACIONS CONTRA LA PLANTA DE GENERACIÓ ELÈCTRICA DE 100 MW A CREVILLENT (ALACANT)




AL·LEGACIONS CONTRA LA PLANTA DE GENERACIÓ ELÈCTRICA DE 100 MW A CREVILLENT (ALACANT)

Conegut el projecte de "central tèrmica de 100 MW en la Ptda. Del Boch Crevillente (Alacant) promogut per l'empresa ESB Internacional, l'Associació d'Afectats de Càncer de Crevillente presenta al·legacions per a rebutjar la seua instal·lació.



Davall el nostre punt de vista esta Tèrmica no té justificació per a la seua instal·lació en la ubicació projectada pels motius que defén l'empresa promotora i no avalua adequadament els problemes ambientals i de salut que es poden generar en la zona.

Les principals AL·LEGACIONS al projecte són:

1-No es justifica la seua construcció per necessitats del sistema elèctric ja que l'Ajuntament ha cedit terrenys per a la instal·lació del parc fotovoltaic promogut per la Cooperativa i que generarà prompte electricitat i de forma neta.

2-Les centrals tèrmiques estan considerades com a activitat NOCIVA i INSALUBRE pel RAMINP. Este Decret obliga a ubicar este tipus d'instal·lacions a més de 2 Km. d'un nucli habitat. No obstant, en cas de construir-se en la partida del Boch quedaria a escassos 800 metres del Barri de l'Estació i rodejada en un radi de 400 metres de més de 50 vivendes, sent més de 500 les afectades en el radi de 2 Km. El polígon industrial I4 de la Ctra. de l'Estació de Crevillente així com les instal·lacions esportives del Pavelló Félix Candela quedarien a escassos 1800 metres.

3-Des del punt de vista sanitari, constituïxen els principals contaminants ambientals, que per la seua enorme quantitat i gran ràdio d'acció, (igual o superior a 50 Km. ) afectaran una gran extensió de territori, en particular afectaria Paratges Naturals com el Fondo, Salinas de Santa Pola, Serra de Crevillente, etc. Les poblacions d'al voltant com Elx (6800 m), nucli urbà de Mate-la (2600 m.), Crevillente, Bóta, Sant Felip de Neri, etc. serien les més afectades però el radi d'acció arribaria fins quasi tota la província d'Alacant i Múrcia, amb més de 3 milions d'habitants.
Podem destacar els contaminants químics. És necessari recordar i insistir que cada contaminant aïllat o en combinació amb altres components, tindran efectes locals, comarcals i inclús regionals depenent de les condicions climatològiques, especialment les del vent.

CO2: Les emissions de diòxid de carboni, contribuïxen a l'empitjorament de la qualitat de l'aire, augmenta la tendència a les malalties respiratòries cròniques i al·lèrgiques. Les accions conjuntes amb altres contaminants afecta persones sanes, a persones amb bronquitis cròniques, asma i malalties pulmonars obstructivas. Inclús a nivells d'exposició relativament baixos, els individus sans poden experimentar dolor toràcic, tos i dificultats respiratòries.

NoX. És el terme genèric en què s'engloben als òxids de nitrogen, gasos altament reactius que contenen nitrogen i oxigene en proporcions variables. La majoria d'estos gasos són incolors i inodors. Els òxids de nitrogen poden ser trasportados a llargues distàncies pel vent i els seus diversos mecanismes secundaris són:

Boirum (Boira tòxica): Es forma quan els òxids de nitrogen, reaccionen l contacte de la llum solar i la calor, causant irritacions del sistema respiratori, reducció de la funció pulmonar, agreujament de les malalties respiratòries i de l'asma, lesiona les cèl·lules mucoses que cobrix l'interior dels pulmons.

Pluja àcida: Els òxids de nitrogen amb la humitat mediambiental i les radiacions solars ultravioletes formen les crides precipitacions àcides. Les persones respirem aire, bevem aigua i mengem productes que estan contaminats per la pluja àcida. Els problemes més importants són: Asma, bronquitis, tos, irritació de la gola. També produïx conjuntivitis i cefalees. Les persones més vulnerables són els xiquets i ancians.

Substàncies químiques perilloses.

Arsènic: Efectes en els òrgans genitals i en el fetus. L'arsènic pot travessar la placenta humana i exposar als fetus a la seua toxicitat, estudis epidemiològics a persones exposades ambiental i professionalment van presentar un nombre més gran d'avortaments espontanis i un retard del creixement intrauterí.

Riscos de càncer: La inhalació d'arsènic està fortament associada a un major risc de patir càncer de pulmó, de pell, bufeta urinària i fetge. Per tant l'arsènic està considerat com un agent cancerigen per l'OMS.

Altres substàncies químiques perills que produïxen les Centrals Tèrmiques de gas són: Cadmi, crom, cobalt, plom, manganés, mercuri, níquel, benzé, etc. Productes que en la seua majoria són agents cancerígens.

4-La central tèrmica emetrà forts sorolls i vibracions afegits als produïts per l'Autovia i en el futur als de l'AU.

5-El consum d'aigua d'esta Central ascendix a 1,5 m3/h d'aigua potable de la xarxa de Crevillente. Açò significa que una central de 100 MW consumirà el mateix que 22000 persones. Pel que Crevillente duplicaria el seu consum d'aigua, aigua que no tenim.

6-Residus: (olis, aigües pluvials contaminades, aigües procedents de la neteja i llavat d'equips, aigües sanitàries, segons la Central estos s'elimina a través de la xarxa de clavegueram (inexistent en la zona).

Per totes estes raons s'ha creat la Plataforma Contra la Central Tèrmica perquè entre tots aconseguim que es descarte aquest projecte tan nefaste.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada